Archives

(Masbar) Nasi Goreng Jawa (Javanese Style Fried Rice)

Another month has passed by, it’s time again for masbar. This month’s menu is Nasi Goreng (Fried Rice). A really versatile menu I must say. You can add anything you like; meat, vegetable, chicken, sambal, egg and so on and so on…just let your mind be imaginative. But this time I made a real easy Javanese version. So I’m sorry if it was a bit out from the normal Javanese Fried Rice.

Nasi Goreng Jawa

For 2 persons:

Ingredients:
– 2 plate of cold rice (better if it was from yesterday)
– 1 egg, beaten
– Some shredded carrot
– Some shredd Chinese cabbage
– 1 spring onion, sliced
– 2 tbs kecap manis (Indonesian sweet soy sauce)
– 1 tsp soy sauce
– Salt
– 2 tbs vegetable oil

For the spice paste:
– 1 red chili
– 2 bird’s eye chili (more or less depending on your taste buds)
– 3 shallots
– 2 garlic
– 1 candlenut
– 1 small tomato
– 1/2 tsp terasi (dried shrimp paste)

– Pound all spice paste ingredients until smooth.

Optional:
– Sliced cucumber
– Shrimp cracker

Directions:
– Heat vegetable oil in a wok, add spice paste. Fry until spice paste is fragrant.
– Add beaten egg, stir through to scramble the egg.
– Add shredded Chinese cabbage, carrot and spring onion. Continue stirring until vegetables are a bit stale.
– Add the rest of ingredients. Adjust the taste to your liking. Heat through and serve with sliced cucumber, shrimp cracker.

Source: My mother

22 comments to (Masbar) Nasi Goreng Jawa (Javanese Style Fried Rice)

  • Ike Hermawan

    Nyammm..nyammm…sering denger nasgor jawa, tp belum pernah bikin…tfs ya mb Rurie…:)

  • Lidia Sianturi

    wah lengkap dg segelas air putih…syegerrrrr

  • Rurie

    @Ike: iya tapi ini nasgorjawa minimalis bgt… 😀@Lidia: habis aku bingung…mo moto pelengkap opo sing pas….

  • naanaaa

    hehehe… saya ketawa loh pas lihat bahannya, seolah ada pembuktian dari nasgor yang saya buat, hwehehehe….

  • naanaaa

    waahhh… nasgor kira sealiran 😀 pasti sedaaappp, bumbunya lebih kompliitt. Saya ketawa loh, baca bahannya, seolah apa yang saya bilang ada pembuktiannya 😀

  • Maneki Kitchen Products

    Hi Rurie…nasgornya simple tapi fotonya itu loh….apik, apik….

  • anan

    Masih ada nggak mbak, nasgor jawa nya?? Nyicip dong…… *sambil bawa piring* 🙂

  • J

    hmmm.. ditambahin suwiran ayam garo rica nya jadi tambah enak gak yaa…? *dua post terakhir podo2 bikin ngiler sih hahaha*

  • Silvy

    yang klasik2 emang enak..pasti nasgor’y juga yummy..btw,lagi kangen indo neh kek nya..hehe..salam kenal ya 🙂

  • Shinta

    Nasgor jawa minimalis tapi tetap maknyos kan Rur?! ;_

  • Umi Rina

    Dari Norway mampir sini sekalian, cicip ya Mbak Rurie…*ehhmmm… resep Bunda memang special ya…* 🙂

  • Sofie

    nasgor pake terasi enak nih.. sy bawa piring kosong nih, masih ada?btw, salam kenal 🙂

  • Retno Prihadana

    Rur, aku jadi inget tukang nasi goreng keliling…jaman masih jadi anak kost. Tosss dulu ah…nasgornya sak model..he..he

  • Dwiana P

    Rur, gw juga mampir mau icip2 nasgor lo yah. wadohh kenyang ini hari loh gw:)

  • sefa firdaus

    samaan Rie, nasi gorengku juga gak pake kerupuk… males goreng :))

  • Manyaro

    jadi pengen nasgor Jawa nich! bagi sesendok yach Rurie.

  • Shelvy

    halo mbak pagi-pagi aku dah keluyuran neh ke dapur orang hehehehe mau sarapan nasgornya hehehe

  • Lintang Dewani

    mampir ah, sarapan nasgor tmpt rurie.. :o)

  • Masak Bareng

    Aku minta ijin pake photonya bt round up.. 🙁 susahnya jd panitia gini… apalagi bnyk pesertanyaMakasihAyin

  • Bunda Nadine

    Ruriii … aku datang nyicipin nasi goreng jawa .. hmmm, jadi kebayang maem nasgor jawa deket rumah yg ada rasa2 sangitnya gara2 mas2 yg jualan kompornya pake areng … 🙂

  • Mochachocolata Rita

    hihihi iki durung dolanan lensa anyar yo rie? sego goreng jawa…aduh marai pengen sego goreng tek tek wae

  • Elder's Wife

    Just found your blog. We had an Indonesia family (from Manado)living with us for 3 years, so I learned to love nasi goreng. I make it every few weeks. Your recipe made me hungry for it again.

    Kat from Wisconsin

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>